Letar du efter en smartwatch? Det kan kännas som mission impossible att välja rätt från de många modeller som finns på marknaden. Vi håller med. Det är inte lätt, men vi har gjort vårt bästa att göra det lite enklare för dig! Läs vidare och lär dig allt som du ska veta innan du skaffar en ny smartwatch.
Snabba tips för att välja rätt smartklocka:
- Kom ihåg att dubbelkolla om klockan kan kopplas ihop med din telefon
- Om du tränar mycket ute i naturen rekommenderar vi att välja en model med GPS och pulsmätare
- Ta batterilivet i beaktandet innan du gör valet! Det finns stora skillnader mellan modeller
- Beakta också armbandet - passar materialet för dig och går det lätt att byta armbandet efteråt?
- Bekanta dig med de olika apps som du kan koppla klockan till
Vi har ett stort utbud av smartklockor hos Klockmagasinet men vilken modell är bäst för just dig? Varje modell har sina egna för och nackdelar. En viss modell är kanske perfekt för dig men passar inte alls någon annan. I den uppsjö av olika alternativ som man kan välja mellan får man lätt lite beslutsångest. Därför har vi skrivit denna guide för dig med våra bästa tips som vi tycker är värd att komma ihåg vid köp av en smartklocka. Vi vill hjälpa dig att välja rätt!
Men vad är en smartklocka?
Det är en fråga som också vi funderar på då och då. Speciellt när det gäller skillnader mellan sportklockor och smartwatch är det inte alltid helt tydligt. En smartwatch (eller smartklocka) är en klocka med smarta funktioner som stödjer dina vardagliga sysslor. Du kan jämföra smartklockans funktioner med de vanligaste funktioner av din smartphone. Istället för att du ska ta upp en större telefon ur din ficka, hittar du samma praktiska funktioner mycket lättare på din handled. Olika modeller har naturligtvis lite olika funktioner och därför tycker vi att det är bra att börja avgörandet genom att bestämma dig för vad du ska använda din klocka till i praktiken.
8 frågor som du ska ställa till dig själv innan du köper en smartwatch
Här nedan hittar du 8 frågor som du enligt oss ska ställa till dig själv innan du tar fram plånboken. Du tycker kanske att ditt svar till några av dessa frågor är självklara, men det är nog värd att gå igenom listan en gång till. Har du kommit ihåg att ta allt i beaktandet? Läs vidare.
Vivomove Luxe klockan ser ut som en vanlig analog klocka
1. Funkar denna smartwatch till min telefon?
En smartwatch är en praktisk tillbehör till din telefon - men bara om den funkar till den mobilen som du har. Det är viktigt att kolla på förhand om klockan som du funderar på samarbetar smidigt med din telefon. Till exempel Samsung Galaxy och Fitbit funkar bra med såväl Android som också iOS enheter. Det är dock värd att beakta an Samsung klockor är designad med tanken på Android vilket syns i vissa extrafunktioner. Till exempel, på Samsung Galaxy klockan kan man svara på meddelande direkt från klockan bara om den är kopplad till en Android telefon.
2. Lönar det sig med AMOLED eller LCD display?
De flesta smartwatch modeller har en LCD eller AMOLED pekskärm i färg. En avancerad skärm betyder klara färger och tydliga bilder, men det finns också en nackdel som är värd att komma ihåg. På samma sätt som hos din mobil är det vanligtvis skärmen som drar mest ström hos en smartwatch. AMOLED och LCD ser ju vist fin ut, men en enkel svartvit skärm skulle kanske vara ett bättre val för dig om du vill att batteriet räcker så länge som möjligt.
Några modeller erbjuder smarta strömsparfunktioner som får batteriet att räcka lite längre. Sonika av skärmen kanske stängs när du inte användare klockan för att spara så mycket ström som möjligt och aktiveras automatisk när du lyfter din arm för att se på tiden. Oftast funkar detta mycket intuitivt, men man kommer kanske att behöva skaka sin handled lite extra då och då för att väcka skärmen. Det finns också flera modeller där skärmen är alltid på.
En klocka med AMOLED skärm är ofta en lite dyrare alternativ men det syns också i bildens kvalitet. Till exempel Garmin Venu klockans AMOLED display är av underbart högklassig kvalitet. Tekniken blir bättre år efter år vilket betyder att batteritiden blir längre vid varje nya modell. Detta gäller även modeller med pekskärm.
3. Med eller utan pekskärm?
Vi är vana med att dra våra fingrar över pekskärmar. Det som en dag kändes som något mycket innovativt och till och med futuristiskt har blivit något mycket vanligt. En pekskärm låter kanske som det mes intuitiva sättet att interagera med en smartklocka. Men det är ju inte alltid helt sant. Klockans display är ju mycket mindre än till exempel telefonens display vilket kan göra det opraktisk att hantera funktioner via en pekskärm. Fysiska knappar är också ett trevligare alternativ för vintersport. Att hantera en pekskärm med iskalla fingrar är ju helt sin egen historia.
Polar Ignite har en praktisk pekskärm i färg
4. Vilka apps vill jag använda?
Har du redan hittad en träningsapp som du tycker mycket om? Se till att denna appen är kompatibel med din nya klocka. Bekanta dig med appar som Strava, Endomondo och TrainingPeaks och gör en liten jämförelse mellan dessa. Vissa modeller stöder även populära appar för musik som Spotify och Deezer.
Vi rekommenderar att också kolla på tillverkarens app. Suunto har sin Suunto app, Polar erbjuder Polar Flow och Garmin har till och med tiotals olika appar för sina klockor. Tillverkarens appar är oftast gratis. Du kan även ladda appen på din telefon för att se vilka slags funktioner den erbjuder och om du hittar en viss app som tydligt du föredrar.
5. Vill jag ha möjligheten att byta på klockans stil senare?
Tycker du om att matcha din klocka med dina outfits? Eller vill du kunna byta från ett silikon armband till ett klassiskt läderarmband när du går från gymmet till jobbet? Det är värd att kolla om det går lätt att byta klockans armband. Det finns modeller där detta har gjorts mycket enkelt med hjälp av praktiska snabblås.
En smartwatch behöver inte vara en sportig accessoar med färgrik silikonarmband. Om du letar efter något klassiskt och elegant rekommenderar vi att bekanta dig med Garmins Vivomove Luxe klockor!
Garmin Vivomove Luxe med läderarmband
6. Vill jag ha en smartklocka som samtidigt är en träningsklocka?
Skillnaden mellan smartklockor och sportklockor är inte helt tydligt. Det verkar som att så kallade hybridmodeller blir allt vanligare. Med detta betyder vi att de nyaste klockor har både sportklockans och smartklockans funktioner i ett paket. I detta skedet är det dock värd att välja en sportklocka om du vill använda klockan för att stödja dina träningspass och ditt välmående.
Om du är sugen på en hybridmodell är kanske Suunto 7 det perfekta valet för dig! Denna smarta sportklockan fungerar med Googles operativsystem Wear Os by Google vilket erbjuder fina smarta funktioner vid sidan Suuntos högklassiga träningsverktyg.
Om du brukar träna ute i naturen vill vi tipsa dig om att välja en klocka med integrerad GPS! Mät dina avstånd och ha koll på dina rutter utan att koppla klockan till telefonens GPS. Då och då kan det kännas lyxigt att lämna telefonen hem när du går på din löprunda.
7. Vill jag ha en klocka med betalningsfunktion?
Tycker du om idéen att kunna betala med klockan? Många tycker om att använda sig av mobila betalningar. Istället för att ta fram din plånbok eller telefon vid kassan kan du även använda din klocka. Om du vill att det går att göra mobila betalningar ska du se till att klockan här stöd för det. Det är också värd att kontakta din bank för att dubbelkolla om det går att koppla ditt betalningskort till din nya smartwatch. Flera Garmin klockor stöder Garmin Pay och Suunto 7 erbjuder Google Pay.
Polar Ignite är en sportig smarklocka med GPS
8. Vad är min budget?
Utbudet på smartklockor är inte bara brett när det gäller alla alternativa modeller. Det finns också flera prisklasser att välja mellan. De dyraste modeller kan kosta mer än 10 000 SEK medan de mest prisvärda modeller ligger mellan 1000 - 2000 SEK. Letar du efter en lyxig premium modell, eller skulle du hellre ha en bra basic klocka? Valet är ditt!
Sugen på att bekanta dig med flera alternativ? Välkommen till vår kategori för smartklockor.